torsdag 19 maj 2011

Hey politicians! Leave us teachers alone!

Hade vi haft en utbildningsminister med någon form av lärarutbildning så hade inte den rubriken fungerat. Men nu har vi inte det.

Det finns mycket kritik att rikta mot den skolpolitik Björklund för, och många kängor som hade suttit fint i hans röv. Det som är mest på tapeten nu är väl skolkbetyget. Tio procent av Sveriges grundskoleelever är alltså frånvarande utan anledning minst en gång i månaden. För att råda bot på det här vill man alltså införa ett skolkbetyg. Det kommer inte att synas i slutbetyget, men i betygen innan dess (vilket väl är sju stycken nu, om man ska ha betyg fr.o.m. skolår 6). Och det är ju skönt att herr Björklund uppmärksammar problemet och vill göra något åt det.

Synd bara att han har lekt irländsk julafton med sina tillvägagångssätt.

Tänk er Björklund som läkare. En patient kommer in och klagar på sin huvudvärk. Björklund nickar och föreslår sedan den mest effektiva metoden han känner till; hugg av huvudet! Då kan det ju inte göra ont längre!

Allvarligt talat. Varför skolkar eleverna? Kan det möjligen bero på att skolan inte har något att erbjuda ungdomarna, i alla fall inte som de ser det? Kan det vara så att eleverna är omotiverade till skolarbetet? Är det möjligen så att dagens skola är i enormt behov av en reform?

Man kan inte hugga av dem huvudet. De måste dricka mer vatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar