tisdag 10 april 2012

Och hen går som en Karl, hen ser ut som en Karl...

Öppet brev till alla "hen"-hatare

1.
Ett könsneutralt pronomen som "hen" kan vara väldigt bra att ha när en ska tala om människor som inte vill identifiera sig som varken man eller kvinna. Dock betyder det inte att andra människor inte får identifiera sig som män eller kvinnor. Det betyder bara att språket anpassas efter fler typer av människor.

2. Ett könsneutralt pronomen om "hen" kan vara väldigt bra att ha när könet på den en pratar eller skriver om är irrelevant eller okänt. Det betyder dock inte att du inte längre får skriva han/hon (varför du nu skulle envisas med att skriva sju tecken som stoppar flödet i texten istället för tre tecken som behåller flödet, men det är som sagt upp till dig), bara att språket effektiviseras.

3. De som gör så stor grej av det här med "hen" är alla ni haters. Det är ni som rasar över det. Vi som bara gillar att det finns skriver inte långa Facebook-statusar om hur mycket vi älskar ordet "hen" (ja, jag har nu skrivit ett blogginlägg om varför det är bra med ett könsneutralt pronomen, det är skillnad på reaktion och motreaktion). Så innan du klagar över att folk gör så stor grej av det, fundera på vem det egentligen är som gör det.

Mmm. Det var väl svar på de tre vanligaste reaktionerna. Tack för mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar